Kilbarrack Road - seaside retrofit-extension,

 

The brief was to `put right the sins of the past´, recover the quality of the original 1940’s bungalow, sensitively extend and significantly upgrade its airtightness, insulation levels and heating systems.  The slated `carbuncle’ of the original attic conversion is replaced by a stylish dormer. The ground and first floor are visually linked by rendering both.

The original house had been butchered. The attic conversion had weakened structural timbers and the location of the stairs had left only one decent garden-side room.

The extension created a winter and summer end to the livingroom: one part focused on the fireplace (naturally lit by a large rooflight), the other looking out on patio and garden. The large kitchen has a large roof lantern over the dining table. The kitchen gains a utility room while the master bedroom gains a walk-in wardrobe and ensuite. An office is hidden from the front den by a secret door. The new stairs becomes a key feature in the entrance hall.